Skip To Content
Ladetider

Mer om ladetid

Det er enkelt å regne ut ladetiden for elbilen din. Du trenger bare å dele batterikapasiteten på ladeeffekten. For Mokka-e blir regnestykket 50 kwh delt på 11 kW, det vil si 4,5 timer. Men ladeeffekten er ikke alltid konstant gjennom hele ladeprosessen. Ladetiden vil derfor avhenge av batteriets tilstand. 

Hva er forskjellen mellom lading med vekselstrøm og lading med likestrøm?

AC – vekselstrøm
Alle elbiler kan lades med vekselstrøm. Men siden batteriet bare kan lagre likestrøm, omdanner laderen i bilen strømmen fra strømnettet til likestrøm. AC-ladestasjoner har standardisert tilkobling (type 2-kontakt) med enfaset eller trefaset vekselstrøm.    
AC er en forkortelse for «alternating current», det vil si strøm som stadig bytter retning. AC-lading er spesielt godt egnet hvis bilen kan lades over lengre tid, for eksempel fra en hjemmelader.
DC – likestrøm
For at bilen skal kunne lades med likestrøm (DC), må den lades på en såkalt hurtigladestasjon. Transformatoren i ladestasjonen omdanner vekselstrøm (AC) fra strømnettet til likestrøm (DC). Det betyr at strømmen ikke omdannes i bilen, og dermed kan sendes rett til batteriet. Det gjør prosessen mye raskere.  
DC-lading, som også kalles hurtiglading, må utføres med stor forsiktighet, siden det kan føre til at batteriet overopphetes, noe som igjen kan føre til store skader. I Europa er CCS-støpslet standarden for DC-lading. DC er en forkortelse for «direct current», det vil si strøm som går i samme retning. 
Hvilken lademetode er best?

Du kan lade elbilen din fra Opel med både vekselstrøm og likestrøm. Begge har sine fordeler: Du kan lade med vekselstrøm stort sett overalt, fra vanlige stikkontakter, hjemmeladere og offentlige ladestasjoner. Det er også rimeligere enn hurtiglading. På lengre reiser er det praktisk å lade med likestrøm. 

 

Med likestrøm kan du lade batteriet til 80 prosent på bare 30 minutter. Det er ikke mer enn en litt lengre kaffepause når du er på farten. Men hvis du hurtiglader batteriet for ofte, kan det bli skadet. Hurtiglading er også dyrere enn lading med vekselstrøm. 

 

Oversikt over ladetider

Her kan du sammenligne ladetiden for forskjellige kabler og hjemmeladere. 

Mer om ladetid

Hvor lang tid tar det å lade?

Hvor lang tid det tar å lade bilen, avhenger av tre hovedfaktorer: Hvor fullt batteriet er, hvor stort det er, og hvor høy effekt strømkilden leverer. På en hurtigladestasjon (DC) kan du lade bilen til 80 prosent på rundt 30 minutter. Med en hjemmelader med 22 kW tar det 7,5 timer å fullade Corsa-e. På en ladestasjon med 3,7 kW tar det dobbelt så lang tid. 

Hvilke faktorer påvirker ladetiden?

Det er flere faktorer som kan påvirke ladingen, spesielt utetemperaturen og batterinivået, siden det er optimert for temperaturer rundt 20 grader.  Ladehastigheten er også høyere når batterinivået er mellom 20 og 80 prosent.