Skip To Content
Få lengst mulig rekkevidde

Slik kommer du enda lenger med elbilen din

Det er mange små ting du kan gjøre for å øke rekkevidden. Og selv om du ikke kan påvirke alt, finner du noen nyttige tips her. 

Kjørestil

To faktorer som er ekstra viktige for rekkevidden, er hvor fort du kjører og hvor mye du akselererer. En tommelfingerregel er at rekkevidden halveres hvis du dobler hastigheten. Og hver gang du akselererer, bruker bilen energi.

 

Slik kan du øke rekkevidden:

  • Kjør sakte, og unngå unødvendig akselerasjon
  • Følg med på veien foran deg, slik at du kan unngå unødvendig nedbremsing
  • Ikke bruk sportsmodus hvis du ikke trenger det
  • På motorveien bør du legge deg bak en annen bil som kjører i jevn hastighet, og holde god avstand
  • Prøv å unngå lange og bratte bakker når du planlegger ruten

 

Trenger du flere tips? Med Opels nettkurs blir du raskt ekspert på å kjøre elbil.

 
Ekstra vekt

Bilens vekt påvirker rekkevidden. Du bør fjerne unødvendig vekt før du begynner å kjøre:

 

  • Fjern alt du ikke trenger, fra bagasjerommet og baksetet
  • Fjern unødvendig tilbehør
  • Har du takstativ? Du bør fjerne det når du ikke bruker det, siden det øker luftmotstanden. 
 
Dekktrykk

Hvis det er for lavt trykk i dekkene, må motoren (uavhengig av type) arbeide mer, siden mer av bilen er i kontakt med underlaget. Du vil merke at dette har stor innvirkning på rekkevidden til en elbil. 

 

  • Kontroller dekktrykket minst en gang i måneden, og alltid før lange turer
  • Ved behov må du fylle dem til anbefalte verdier på nærmeste bensinstasjon

 

Det lønner seg!

 

Andre faktorer

Hastighet
Hastigheten påvirker rekkevidden mest. Ifølge WLTP vil rekkevidden halveres hvis du kjører konstant i 130 km/t. Når hastigheten dobles, vil luftmotstanden firedobles. Konklusjonen er at når du kjører raskere, bruker bilen mer energi.  
En forsiktig tilnærming
Hastigheten har stor innvirkning på rekkevidden, og det har også hyppig akselerasjon og bremsing. Derfor bør du velge ECO-kjøremodusen. En forutseende og energibesparende kjørestil kombinert med regenerering kan gi opptil 15 prosent lengre rekkevidde.  
Hvis du nærmer deg stillestående kø, kan du også ta grep for å spare strøm. Senk om mulig temperaturen i kupeen eller bruk bare setevarmen. Du kan også slå av ting som bruker strøm unødvendig, for eksempel rutevarme, vindusviskere og nærlys, men av hensyn til sikkerheten bør naturligvis parkeringslysene alltid være på. 
Oppvarming
Strømmen til varmeapparatet kommer fra bilens batteri, og derfor kan oppvarming av kupeen påvirke rekkevidden med opptil 35 prosent, avhengig av årstiden. Et nyttig tips er å varme opp bilen på forhånd, for eksempel ved hjelp av appen, mens den fortsatt er koblet til strømnettet. Når du gjør det, hentes ikke strømmen fra batteriet.  
Vil du ha det varmere mens du kjører? Bruk omluftfunksjonen. Da trengs det mindre energi for å øke temperaturen i kupeen. Og selv om enkelte hevder noe annet, kan batteriet i en elbil holde temperaturen i kupeen i mange timer hvis trafikken stopper opp, selv når det er iskaldt ute.
Rekkevidden som vises på instrumentpanelet, er alltid et anslag basert på kjørestilen din. Hvis du klarer å redusere strømforbruket, vil rekkevidden som vises, justeres automatisk.