Skip To Content
Ladekostnader

Ladekostnader

En av de mange fordelene med elbiler er at det er rimeligere å lade dem enn det er å fylle bensin eller diesel på en vanlig bil. Her får du vite hva du bør huske på når du lader, og hvordan du kan lade enda billigere

Ladekostnader på offentlige ladestasjoner

På offentlige ladestasjoner koster strømmen 6,49 kr per kilowattime (normallading). Vanligvis betaler du bare for strømmen, men noen ganger må du også betale per minutt. Noen leverandører belaster et månedlig grunngebyr, eller et startgebyr for hver lading. 

Kostnader ved hjemmelading

Det er mye rimeligere å lade hjemme. Gjennomsnittsprisen per kilowattime strøm i private husholdninger er to kroner per mil. En privat lader i garasjen eller parkeringskjelleren er en ideell løsning. 

Kjøpsveiledning for hjemmelader

Når du skal velge hjemmelader, bør du sjekke at det er lett å se statusen til hjemmeladeren og at kabelen er lang nok. Hvis det bare er autoriserte personer som skal ha tilgang til hjemmeladeren, må du velge en modell med tilgangskontroll, for eksempel nøkkelbryter eller kortleser. Det finnes også hjemmeladere som kan lade to biler samtidig. Løsningen blir enda mer miljøvennlig hvis hjemmeladeren drives av et solcelleanlegg. En effekt på rundt 4 kWp er tilstrekkelig til å kjøre 20 000 km i året.

Andre kostnader knyttet til lading

Den mest kostbare komponenten i en elbil er fortsatt batteriet. Måten batteriet lades på, kan føre til at det mister effekt over tid. Opel-forhandleren vil da først prøve å bytte ut enkeltmoduler, siden det er rimeligere enn å bytte hele batteriet. Du kan også velge å bytte hele batteriet, men det er svært kostbart. Derfor gir Opel en batterigaranti på 8 år eller 160 000 km.  

Mer om kostnader

Er elbil billigere?

Hvis du legger sammen alle kostnadene for bilholdet, fra kjøpsprisen til drifts- og vedlikeholdskostnader og verditap, kommer elbiler mye bedre ut enn biler med forbrenningsmotor. Det koster i gjennomsnitt 35 prosent mindre å vedlikeholde en elbil enn en bensinbil.

Hvor mye koster det å kjøre én mil med en elbil?

Forbruket til Opel Corsa-e er rundt 17 kilowattimer per mil. Med dagens strømpriser (2021) på 72,9 øre/kWh koster 17 kilowattimer totalt 12,39 kr. Derfor er det billigere å lade denne bilen enn å fylle tanken på en bensinbil. Kostnadene for vedlikehold, service, avgifter og forsikring er også rimeligere enn for biler med bensinmotor.

Hva er de månedlige strømkostnadene?

Elbiler blir stadig billigere. Hvis du summerer alle kostnadene for bilholdet, er de også betydelig lavere enn for biler med forbrenningsmotor. Men du kan ikke beregne kostnaden per måned som et engangsbeløp. Du må ta høyde for alle utgiftene, fra forsikring, veiavgift, vedlikehold og reparasjoner til dekkslitasje, drivstoff og strøm. Og ikke minst verditap.

Hvor mye koster batterier til elbiler?

Selv om prisen på batteriet har falt i mange år, er batteriet fortsatt den mest kostbare komponenten i en elbil. Batteriet til våre biler i mellomsegmentet koster rundt 60 000 kr. For andre merker koster bilbatteriene fra andre produsenter rundt 100 000-200 000 kr. Vi har som mål å redusere batterikostnadene betydelig.