Skip To Content
Grunnleggende info om lading.

Grunnleggende info om lading

Likestrøm, vekselstrøm, faser og kW

Likestrøm kalles for DC (Direct Current) på engelsk, og vekselstrøm AC (Alternate Current). Den viktigste forskjellen mellom likestrøm og vekselstrøm, er retningen strømmen beveger seg i. Likestrøm (DC) har en konstant strømstyrke, og beveger seg i en uforanderlig retning. I vekselstrøm (AC) derimot, skifter kraftstørmmen stadig retning.

 

Mens de fleste av våre husholdningsapparater er utstyrt med vekselstrøm, kan alle enheter med innebygd batteri - som en mobiltelefon eller en bærbar datamaskin - bare lades med likestrøm. Elbiler faller også inn i denne kategorien. Derfor hjelper det å vite litt om vekselstrøm og likestrøm hvis du planlegger å kjøre elbil. 

Hva er faser?

I Europa distribueres den elektriske kraften via et tre-faset nettverk. Det vil si at det er tre linjer som fører den elektriske strømmen.

 

For mindre elektriske apparater som de fleste husholdningsapparater er én-fase tilstrekkelig, og derfor er også alle vanlige stikkontakter én-fase.

Konvertering av vekselstrøm til likestrøm

For å lade batteriet på elbilen din, må strømmen konverteres til likestrøm (DC).

 

Denne konverteringen kan skje  via en on-board lader, også kalt en ombordlader. Du kan også lade elbilen din på hurtigladestasjoner, som har en mye høyere ladekapasitet (opptil 100 kW eller 80% lading på 30 minutter).

 

En ombordlader finnes tilgjengelig for elbilen din, fra énfase-lader - med opptil 3,7 kW - til tre-fasede ombordlader med 11 kW.

 

MERK: Den mest effektive måte å lade hjemme på, er alltid via en veggboks/ladeboks. Finn ut mer om veggbokser her. 

Hva er kW og kwt?

Watt og Kilowatt (kW) er kraftenheter. Dvs. mengden energi som transporteres, forbrukes eller forsynes per sekund. Dette er grunnen til at kraften til elektriske apparater er angitt i watt eller kilowatt (1000 watt = 1 kW). Tidligere ble kraften til bilmotorer målt i "hestekrefter", men er i dag også angitt i kW.

 

  • Lampe: 10 watt
  • Hårføner: 1500 watt = 1,5 kW
  • Motoren til Corsa-e: 100 kW

 

Kilowattime (kWt) er en enhet for måling av energi som er lagret eller forbrukt.

Slik fungerer lading av en elbil

Når du lader en elbil fra en vanlig stikkontakt hjemme, konverteres vekselstrøm til likestrøm inne i elbilen - men dette tar tid. Du kan lade mye raskere om du intallerer en AC ladeboks/vegglader. En slik boks har en høyere energioverføringshastighet (kW/t). Hvis du lader på offentlig ladestasjoner, kan du finne enda raskere AC-ladere. Det raskeste alternativet er imidlertid en DC-lader. Dette er fordi vekselstrøm fra nettet allerede er transformert til likestrøm som kan mates direkte inn i batteriet. DC-ladere er ennå ikke tilgjengelige for privat bruk, men er en veldig praktisk og enkel måte å fyller på med strøm når du er på farten.