Skip To Content
Lading og rekkevidde

Lading og rekkevidde

Alt du trenger å vite om lading

Fyll på med kunnskap her

En bil med elektrisk drift må lades med jevne mellomrom.  Her får du svar på hvordan du gjør det. Du finner informasjon om hvilke lademuligheter du har, hva du må du huske på, hvor ofte du bør lade og hvor lang tid det tar. 
Forskjellen mellom vekselstrøm og likestrøm

Nesten alt elektrisk utstyr i hjemmet drives av vekselstrøm, siden det er strømmen som leveres i strømnettet i Europa. Men utstyr med innebygd batteri, for eksempel mobiltelefoner, må lades med likestrøm. Det samme gjelder biler med elektrisk drift.  

 

Det brukes vekselstrøm i strømnettet i Europa fordi denne strømtypen kan transporteres mer effektivt over lange avstander. 

Litiumionbatteriet i din elbil eller ladbare hybrid trenger likestrøm. Uansett om vekselstrømmen kommer fra en vanlig stikkontakt eller en hjemmelader, må den først omdannes til likestrøm i bilen ved hjelp av en innebygd lader (ombordlader). Og det tar tid. Derfor lader du raskere på en ladestasjon med likestrøm. Vekselstrømmen fra strømnettet omdannes til likestrøm som overføres til batteriet. Hurtigladestasjoner med likestrøm er bare tilgjengelige på offentlige steder, men de lar deg lade elbilen mye raskere.  

 
Hva er faser? og hvorfor er det best med tre?
I Europa distribueres elektrisitet med et trefaset nett. Det betyr at det er tre ledere som overfører strømmen. Disse kalles faser. De fleste husholdningsapparater trenger bare én fase. Derfor er alle de vanlige stikkontaktene enfaset.  

Større apparater, for eksempel de som brukes i industrien – men også komfyren på kjøkkenet – kobles vanligvis til trefaset vekselstrøm. Det gir høyere effekt. 

 

I enkelte land, for eksempel Frankrike, er private hjem bare koblet til enfaset strømnett. Mens i andre land, for eksempel Norge, brukes trefaset vekselstrøm – som du naturligvis også kan bruke til å lade elbilen eller den ladbare hybriden din. Ladehastigheten er betydelig høyere sammenlignet med lading med enfase. 

Hva betyr kW og kWh?
Kilowatt (kW) er effekten, altså hvor mye energi som forbrukes eller genereres til en gitt tid. Kilowattimer (kWh) måler energimengden som forbrukes eller genereres ved et visst effektnivå over en viss tidsperiode.  
Effekten til nesten alle husholdningsapparater, enten det nå er en TV eller en varmeovn, oppgis i kilowatt (kW). En kilowattime (kWh) tilsvarer energien et elektrisk apparat (for eksempel en maskin eller en lyspære) med effekt på 1000 watt forbruker eller genererer i løpet av én time. Derfor oppgis batteristørrelsen i elbiler og ladbare hybrider i kilowattimer (kWh). Opel Corsa har for eksempel et batteri på 50 kWh. Forbruket per 100 km angis også i kWh. 

Du kan lade nesten hvor som helst

Ladesystemer for ethvert behov

Lader du bilen din bare hjemme, eller lader du ofte når du er ute og kjører? Har du god tid når du lader, eller må det gå raskt? Finn ut mer om hvilket tilbehør som passer til dine behov, og hvor du kan kjøpe det. 

Mer om lading: kostnader, tid og forbruk

Hvorfor finnes det både vekselstrøms- og likestrømslading, hva er forskjellen, og har det noe å si for ladetiden og ladekostnadene om du velger å lade med veksel- eller likestrøm? Her kan du lese mer om dette og sammenligne ladetiden til de forskjellige lademulighetene. 
Solenergi
Med et solcelleanlegg på taket slipper du å tenke på økte priser på strøm eller offentlige ladestasjoner. Vil du lade bare med solenergi, må solcelleanlegget være stort nok og produsere minst 1,4 kW i tillegg til dagens strømforbruk. Hvis det produserer mindre strøm, hentes resten fra det offentlige strømnettet når du lader.  
Lading på jobb
Kan du lade elbilen eller hybridbilen din på jobb? Hvorfor ikke spørre? Hvis ansatte kan lade ved ladestasjoner på arbeidsplassen, er strømmen til og med avgiftsfri. Hvis arbeidsgiveren din ikke tilbyr dette, er det kanskje på tide å spørre. Ikke bare er det bra for miljøet og for bærekraften, bedriften kan til og med tjene på det hvis ladestasjonene åpnes for publikum.  
Hva med lyn og torden?
Du kan lade bilen selv om det regner, og til og med i tordenvær. Selv om den parkeres utendørs, har den overspenningsvern – akkurat som private og offentlige ladestasjoner. Så det er ingen fare, selv om lynet mot formodning skulle slå ned i ladestasjonen eller bilen. Du bør likevel utvise vanlig forsiktighet under tordenvær.  

Rekkevidde som varer

Opels elektrisk drevne biler er perfekte i hverdagen

Den gjennomsnittlige pendlerveien er rundt 34 km hver dag. Og 95 prosent av alle daglige kjøreturer er kortere enn 50 km. Alle våre elektrisk drevne biler har en rekkevidde som passer perfekt i hverdagen. 

Mer om lading og rekkevidde

Hvordan fungerer ladingen?

Alle moderne elektrisk drevne biler har et litiumionbatteri. Det lagrer likestrøm (DC). Strømnettet i Europa leverer vekselstrøm (AC). Derfor må laderen i bilen omdanne vekselstrømmen til likestrøm. Når du lader på en hurtigladestasjon med likestrøm, har denne allerede omdannet vekselstrømmen fra strømnettet til likestrøm. Derfor lades bilen mye raskere.

Hvordan lader jeg hjemme?

Vi anbefaler at du monterer en hjemmelader for vekselstrøm hvis du vil lade hjemme. Selv med en effekt på opptil 11 kW går ladingen mye raskere enn med en vanlig stikkontakt. En vanlig stikkontakt er heller ikke konstruert for så høy effekt over lengre tid. Men hvis du er på besøk hos noen og må lade bilen før du kjører hjem igjen, kan du godt bruke den vanlige stikkontakten. 

Hvordan lader jeg fra en vanlig stikkontakt?

Det eneste du trenger for å lade fra en vanlig stikkontakt, er type 2-ladekabelen som følger med bilen. Med en stikkontakt har du alltid en lademulighet, for eksempel når du besøker venner eller familie. Men det er bedre å lade bilen med en trefaset hjemmelader. Da blir ladingen tryggere – og mye raskere. 

Hvor mye koster det å lade?

Du kan lade bilen rimelig med en hjemmelader, siden du da bare betaler vanlig strømpris per kilowattime. Ved en offentlig ladestasjon avhenger kostnaden av leverandørens priser og om du lader med vekselstrøm eller likestrøm. På en hurtigladestasjon med likestrøm kan du lade batteriet til 80 prosent på rundt 30 minutter – men det koster betydelig mer. 

Finner du ikke informasjonen du trenger?