STRESSFRI LADING AV ELBIL.

Som fersk elbilist er det ofte en del spørsmål og usikkerhet rundt lading. Hvordan kabel skal jeg benytte? Finnes det mange ulike måter å lade på? Her får du en kjapp oversikt over alt du trenger for å lade:
 

Nødladekabel (Schuko): Plugges i vanlig stikkontakt. Anbefales ikke å bruke til lading i det daglige, men som en nødløsning/reserveløsning når man ikke har tilgang til ladeboks. Lader du regelmessig med Schuko, må du ha egen kurs til elbilen. Dette trenger du for å lade elbilen hjemme og underveis

 

Ladekabel Type 2: Den europeiske standarden. Lader hurtigst av disse to, og brukes i ladebokser og offentlige ladestasjoner. Dersom Type 2 ikke følger med bilen anbefaler vi at du kjøper denne. 

 

FIRE MÅTER Å LADE ELBILEN PÅ (MODUS 1-4):

Den største forskjellen på lademetodene er hvor raskt du får ladet opp batteripakken på bilen, og hvilke sikkerhetsfunksjoner som finnes i lademetoden.

 

LADING HJEMME:
Modus 1: Lading i vanlig stikkontakt hjemme/ på hytta. Bruk nødladekabel (Schuko). Anbefales ikke til daglig lading.
Modus 2: Lading med hjemmeladestasjon eller ladeboks. Bruk ladekabel Type 2.
Anbefaling: Installer en ladeboks (hjemmelader) for effektiv, stabil og trygg lading. Fest ladekabelen på en krok for å unngå belastning på stikkontakt og støpsel. Sjekk kabelen regelmessig for skader og varmegang.

 

LADING UNDERVEIS:
Modus 3: Lading i annen type ladestasjon/ modus 3-hurtiglader/semihurtigladere. Typisk for lading i parkeringshus eller ved offentlige ladestasjoner. Bruk ladekabel type 2.

Modus 4: Hurtiglading ved hurtigladestasjoner. Finnes på bensinstasjoner, matbutikker, parkeringsplasser o.l. Her brukes CHAdeMo- eller CCS-teknologi, og ladekabler er fastmontert. Velg den som passer din bil. Bruk ladebrikke, app eller SMS for tilgang.

 

AKTIVER LADEBRIKKE: 
For å få tilgang til hurtigladestasjoner kan du bruke en ladebrikke. Det er flere ladeoperatører i Norge, hvor Fortum Charge & Drive og Grønn Kontakt er de største. Ladebrikken registreres hos den enkelte operatør. Tilgang til ladestasjoner får du også med app eller SMS.

 

Den største andelen av den norske befolkningen lader elbilen sin hjemme. Det er rundt 5-10% som lader den på jobb og kun 5% som benytter hurtigladere. Bor du i byen bør du undersøke om det finnes mulighet for å lade elbilen tilknyttet borettslagets garasjeanlegg eller parkeringsplasser.